Σε μία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη με υπουργούς (Αλ. Φλαμπουράρης, Π. Σκουρλέτης, Σ. Φάμελλος), τον δήμαρχο Αθηναίων και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, ανακοινώνοντας την υλοποίηση, μετά από δεκαετίες, τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε να ξεκινήσουν μαζί τη συλλογική προσπάθεια για δρομολόγηση των απαραίτητων θεσμικών διεργασιών «προκειμένου να κατοχυρωθεί θεσμικά αλλά και να προχωρήσουν και οι αναγκαίες εργασίες, προκειμένου το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή να γίνει μία πραγματικότητα και να αποδοθεί στους όμορους δήμους και στους πολίτες προς χρήση».

Θέτοντας το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μπορούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία για τη νομοθετική πρωτοβουλία και το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η θεσμική κατοχύρωση και η υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για τους πολίτες και τα κινήματα πολιτών».

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, μοναδικός, μεγάλος, ελεύθερος δημόσιος χώρος στην Αθήνα

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή αποτελεί σήμερα τον μοναδικό, μεγάλο, ελεύθερο, δημόσιο χώρο στην Αθήνα, ένα ενιαίο αστικό τοπίο στο οποίο κύριο ρόλο παίζουν τα φυσικά χαρακτηριστικά, η ιστορικότητα του χώρου κι η αρχιτεκτονική αξία των κτισμάτων του. Ο χώρος που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή αποτελεί μία δημόσια έκταση 965 στρεμμάτων, στα όρια των δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου. Βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων, Κατεχάκη και Κηφισίας, ωστόσο έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που του επιτρέπουν να λειτουργήσει ως άνοιγμα και ως συνέχεια του όρους του Υμηττού.
Ένα σύνολο αξιόλογων αρχιτεκτονικά κτισμάτων θυμίζει την παρουσία της «Στρατιωτικής Πόλης Γουδή» που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και λειτούργησε ως τη δεκαετία του ’80. Μάλιστα, στον χώρο αυτό λειτούργησε παλαιότερα το Φθισιατρείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Ο πυρήνας του πάρκου είναι υπό την ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς του ανήκουν τα 550 στρέμματα από την συνολική έκταση. Συγκεκριμένα τα 330 στρέμματα αποτελούν το Άλσος Στρατού. Τα υπόλοιπα περίπου 400 στρέμματα ανήκουν στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου.

Όσον αφορά το μέρος του χώρου που ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου, πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο έκτασης 49 στρεμμάτων, που φιλοξενούσε άλλοτε το Στρατόπεδο «Γουδή», και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών αποτελώντας σημαντική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και υπερτοπικά. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παιδική χαρά με ξύλινες κατασκευές, χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς κι αναψυκτήριο.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top