Τον χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή της Μυρσίνης της Ηλείας επισκέφθηκε σήμερα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στην Βάρδα της Ηλείας.

Μετά την ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις, όπου διαμένουν περισσότεροι από 200 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά από την Συρία, ο Δημήτρης Βίτσας είπε χαρακτηριστικ: «εδώ έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο φιλοξενίας, πραγματικά υψηλής ποιότητας.»

Μάλιστα, θυμήθηκε «τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε όταν ξεκινήσαμε μαζί με την Ελληνική Αεροπορία να ανακατασκευάσουμε όλο το χώρο», προσθέτοντας πως «είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι τα καταφέραμε.»

Στην συνέχεια ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι «τώρα πρέπει να περάσουμε σε ένα νέο επίπεδο και αυτό το νέο επίπεδο έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρέπει να μπούμε σε διαδικασίες, ώστε οι πρόσφυγες να μάθουν ελληνικά, αλλά και να υπάρχει ένας μόνιμος διερμηνέας, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό.»

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο κέντρο φιλοξενίας, οι πρόσφυγες ζήτησαν από τον Δημήτρη Βίτσα να μεταφερθούν τα χαρτιά τους από την Αθήνα στην Πάτρα, ώστε να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που απαιτούνται. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τους υποσχέθηκε, όπως είπε, ότι αυτό θα γίνει σε περίπου μία εβδομάδα.

Καταλήγοντας ο κ. Βίτσας είπε ότι «οι πρόσφυγες βρίσκονται σε έναν ασφαλή χώρο και αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη σημασία να δείξουμε ποια είναι η ελληνική ψυχή και ποια είναι η ελληνική καρδιά.»

Ο υπουργός επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο που λειτουργεί στον χώρο, ενώ οι πρόσφυγες τού προσέφεραν φαγητό που είχαν ετοιμάσει.

Σύσκεψη στη Βάρδα υπό τον Δημήτρη Βίτσα για τα προβλήματα των αλλοδαπών εργατών γης

Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 15 ημερών αναμένεται να έχουν επανεκδοθεί οι άδειες εργασίας των αλλοδαπών εργατών γης, που κάηκαν λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη στα καταλύματά τους, στην Νέα Μανωλάδα της Ηλείας.

Αυτά τόνισε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στη Βάρδα της Ηλείας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο παλαιό δημαρχείο, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που εργάζονται στις καλλιέργειες της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε τόσο το ζήτημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργατών γης, όσο και το ζήτημα της ασφάλισής τους.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Δημήτρης Βίτσας, «συντονίσαμε τις υπηρεσίες μεταξύ τους, ώστε σε περίπου 15 ημέρες να έχουν επανεκδοθεί οι άδειες εργασίας, για αυτό και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει μπει σε προτεραιότητα».

Στην συνέχεια ο υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε μία συζήτηση για το πώς δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο και νομίζω ότι είμαστε σε καλή κατεύθυνση». Όπως εξήγησε, «η κατεύθυνση είναι το πώς αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης». Αναφερόμενος στους εργοδότες, δηλαδή τους κατοίκους της περιοχής, όπως είπε ο Δημήτρης Βίτσας, «θα πρέπει να διευκολύνονται, ώστε να παρέχουν στους εργάτες γης αξιοπρεπή εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και να κερδίζουν από τα προγράμματα τα οποία θα προωθεί το ελληνικό κράτος».

Όσον αφορά στην πρόταση που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δηλαδή να τοποθετεί ο κάθε εργοδότης λυόμενα για την στέγαση των μεταναστών που απασχολεί, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «αυτή είναι μία σκέψη, την οποία θεωρώ πολύ καλή, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε ορισμένα προβλήματα, όπως τι σημαίνει αυτή η λύση για τις πολεοδομικές αρχές». Όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα προβλήματα είναι για να ξεπερνιούνται και οι διαδικασίες για να λύνουμε ζητήματα».

Επίσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι σε επικοινωνία που θα έχει σε 15 ημέρες με τον δήμαρχο Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ιωσήφ Ναμπίλ- Μοράντ «θα του στείλω μία ολοκληρωμένη πρόταση που να λύνει όλα αυτά τα ζητήματα και αν χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση, θα την κάνω».

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top