«Η ελληνική οικονομία ανεβάζει ταχύτητες» είναι ο τίτλος άρθρου της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία επισημαίνει: «Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα δάνεια. Τώρα φαίνεται πως η (ελληνική) οικονομία εξυπηρετεί τους στόχους της, αφού η ανάπτυξή της γίνεται ολοένα και πιο γρήγορη. Χάρη στις αυξημένες εξαγωγές, η ελληνική οικονομία ανέβασε ταχύτητες το πρώτο τρίμηνο. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ στην Αθήνα. Έτσι, η ανάπτυξη "έτρεξε" με τετραπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τις μέχρι τώρα ταχύτητες και με ρυθμό διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Εδώ και πέντε τρίμηνα, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται αδιάκοπα».

Τέλος, η FAZ σημειώνει ότι «η Ελλάδα βρισκόταν επί μακρόν σε οικονομική ύφεση. Κατά τη διάρκειά της, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να οδηγήσει τη χώρα του σε βιώσιμη ανάπτυξη με ένα επενδυτικό σχέδιο, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι».

CNBC: Η Ελλάδα δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ για το ΔΝΤ

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι οι κανονισμοί που αφορούν την αποπληρωμή του χρέους θα χαλαρώσουν αυτό το μήνα, παρά τα δημοσιεύματα ότι το ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την Αθήνα», γράφει το αμερικανικό δίκτυο CNBC στην ιστοσελίδα του . 

«Το γενικό κλίμα είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου», δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο CNBC υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Το Eurogroup στη συνάντηση του Απριλίου είχε ανακοινώσει ότι όλες οι τελικές λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα θα αποφασισθούν μέχρι την 21η Ιουνίου. Εντούτοις, με μόνο δύο βδομάδες να απομένουν μέχρι τότε, η Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμη τη μορφή που θα πάρουν τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 

Το δημοσίευμα  αναφέρεται στο ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, επισημαίνοντας τις  δηλώσεις στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο, Μ. Ψαλιδόπουλου για πιθανή συμμετοχή του ως τεχνικού συμβούλου λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Απαιτείται δε, πολύς χρόνος να εγκριθεί οικονομική εκταμίευση και καθώς οι μέρες περνούν γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. 

Το CNBC κάνει επίσης, αναφορά στο δημοσίευμα των FT ότι το κόμμα της Aγκελα Μέρκελ δεν εμμένει πλέον στη συμμετοχή του Ταμείου στην ελληνική υπόθεση. «Η σημασία της εμπλοκής του ΔΝΤ δεν αφορά την προτεινόμενη χρηματοδοτική του δέσμευση, η οποία ήταν περιορισμένη, αλλά την αξιοπιστία που θα προσέφερε στην Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα και την επιστροφή της στις αγορές», σχολίασε μέσω Email, η περιφερειακή διευθύντρια του Economist Intelligence Unit, Τζόαν Χέι. «Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι επενδυτές δεν θα καθησυχαστούν από την ορθή πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας ούτε από το γεγονός ότι το χρέος είναι βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνση. Μολονότι έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα», το ΔΝΤ επιθυμεί πιο δραστική επιμήκυνση λήξεων των ελληνικών ομολόγων και της περιόδου χάριτος», κατέληξε η Τζόαν Χέι . Εντούτοις, η Ελλάδα δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ για τη διάθεση κεφαλαίων από το ΔΝΤ καθώς το κόστος δανεισμού είναι υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό τη ευρωζώνης ενώ το Eurogroup έχει επανειλημμένα διατυπώσει τη δέσμευσή του να χορηγήσει κάποια ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα του CNBC.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top