Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε - για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο - κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 και με ταχύτερο ρυθμό από το προηγούμενο, με τη βοήθεια των ισχυρών εξαγωγών, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters για τα στοιχεία του ΑΕΠ που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι αύξησης 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017), η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% έναντι 2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας ενισχύεται μετά από μία μακρά ύφεση, κατά την οποία το εθνικό προϊόν συρρικνώθηκε 25%, τονώνοντας τις ελπίδες επιτυχούς εξόδου της από μία περίοδο μνημονίων τον Αύγουστο, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμά της», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ήταν ο ισχυρότερος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και μία δεκαετία, με τις καθαρές εξαγωγές να είναι ο βασικός παράγοντας που την καθοδήγησε, αντισταθμίζοντας to αρνητικό αποτέλεσμα βάσης των επενδύσεων», δήλωσε στο πρακτορείο ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας, προσθέτοντας: «Η καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση στο πρώτο τρίμηνο δίνει αξιοπιστία στις επίσημες προβλέψεις για έναν ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2% για όλο το 2018».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 1,9% φέτος, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2%.

Άνοδος 2,3% το ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Ανοδο 2,3% σημείωσε το ΑΕΠ το α' τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει ότι η ανάπτυξη αυτή της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών, σε συνδυασμό με τη μείωση των εισαγωγών, καθώς κατανάλωση και ιδιωτικές επενδύσεις έχουν αρνητικό πρόσημο.

Ειδικότερα, κατά τη σύγκριση α' τριμήνου 2018 με α' τρίμηνο 2017:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,4% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,3%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 10,4%.

*Αύξηση 7,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 10,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,8%).

*Μείωση 2,8% σε σχέση παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 6,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 13%).

Σε τριμηνιαία βάση (σύγκριση α' τριμήνου 2018 με δ' τρίμηνο 2017), το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,8%. Ειδικότερα:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,3% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 1,7%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 28,1 %.

*Αύξηση 1,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 5,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 1,9%).

*Μείωση 2,7% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 7,3%).

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,4% το α' τρίμηνο 2018 σε σχέση με το α' τρίμηνο 2017. Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΕΛΣΤΑΤ διατήρησε αμετάβλητη στο 1,4% την άνοδο του ΑΕΠ για το 2017.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top