Η Γαλλία θα υποδεχθεί «περίπου 80» πρόσφυγες του Aquarius και άλλους 52 του Lifeline, των δύο ανθρωπιστικών πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες γύρω από το θέμα των οποίων διχάστηκαν οι Ευρωπαίοι τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πασκάλ Μπρις, γενικός διευθυντής του γαλλικού Γραφείου προστασίας προσφύγων και απάτριδων (OFPRA).

Οι μετανάστες, σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, είναι κυρίως «Ερυθραίοι και Σουδανοί» που πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο, διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ofpra. Αναμένεται να φθάσουν «άμεσα» στη Γαλλία, όπου θα τους δοθεί σύντομα το καθεστώς του πρόσφυγα.

Αφού επικρίθηκε επειδή δεν είχε προτείνει να ανοίξει τα λιμάνια της σε πλοία που βρίσκονταν σε κίνδυνο, επικαλούμενη τον κανόνα του ναυτικού δικαίου που θέλει να προσεγγίζουν στο πιο κοντινό λιμάνι, η Γαλλία δεσμεύθηκε να υποδεχθεί ένα μέρος των επιβαινόντων που θα μπορούσαν να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα.

Στην περίπτωση του Aquarius, το οποίο ελλιμενίστηκε στις 17 Ιουνίου στη Βαλένθια (Ισπανία) μεταφέροντας 630 μετανάστες έπειτα από το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών, «ακούσαμε 135 πρόσωπα» και «περίπου 80 θα μπορέσουν να επωφεληθούν της προστασίας της Γαλλίας», δήλωσε ο Μπρις.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top