Την  έναρξη ενός μεγάλου μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, που θα την οδηγήσει στη νέα εποχή, προανήγγειλαν, κατά τη διάρκεια της σημερινής Γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, τόσο ο πρόεδρος της Εθνικής, Κώστας Μιχαηλίδης, όσο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς. Διακήρυξαν, επίσης την απόφαση της νέας διοίκησης να γυρίσει σελίδα η Εθνική Τράπεζα και να ανταποκριθεί απολύτως στις νέες προκλήσεις ενός οικονομικού και τραπεζικού περιβάλλοντος που αλλάζει με ταχύτητα.

Ο κ. Μιχαηλίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε αυτό το νέο τραπεζικό περιβάλλον, τις αρχές και την έναρξη του μετασχηματισμού της τράπεζας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η στιγμή αυτή είναι καθοριστική για το μέλλον της τράπεζας και για τη θέση της στο τραπεζικό σύστημα. Σε όλα μας τα χρόνια, πρωτοστατούσαμε σε κάθε προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα. Έφτασε η ώρα να δούμε τον ρόλο της Εθνικής μέσα από το πρίσμα της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, να αναδείξουμε νέες δυνατότητες και να προετοιμαστούμε εγκαίρως για την επόμενη γενιά. Οι αλλαγές είναι αμείλικτες και ραγδαίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Διεθνώς, οι τράπεζες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας τους, λόγω των τεχνολογικών αλλαγών, αλλά και των προσδοκιών των πελατών τους. Οι νέες χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες (Fintech) αλλάζουν ριζικά το τραπεζικό σύστημα, τόσο στην παροχή υπηρεσιών, όσο και στην εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις στον τομέα του FinTech, σε παγκόσμιο επίπεδο, τριπλασιάστηκαν».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, γεγονός είναι ένα: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή του τραπεζικού κλάδου αποτελεί προτεραιότητα και δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για όλους. Η ΕΤΕ αλλάζει σελίδα. Ήδη, με απόφαση του ΔΣ τον Μάιο, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή σχεδίου εκσυγχρονισμού της τράπεζας και του Ομίλου, προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.

Αυτός ο μετασχηματισμός έχει σαφή στόχευση και αίσθημα αποστολής, σημείωσε και πρόσθεσε:
     «- Δημιουργούμε και αναδεικνύουμε ένα νέο υπόδειγμα λειτουργίας, το οποίο θα υποστηρίζει με επάρκεια και κοινωνική ευαισθησία μία νέα εποχή για την τραπεζική στην Ελλάδα.
     - Ανατρέπουμε εδραιωμένες αντιλήψεις και παρωχημένες πρακτικές. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακές αξίες μας, υπηρετούμε τις αρχές της διαφάνειας και της σύγχρονης, υπεύθυνης διακυβέρνησης. Το πρώτο βήμα γίνεται, ήδη, με τη συγκρότηση Επιτροπής Διαφάνειας της τράπεζας.
     - Ξαναφτιάχνουμε μία τράπεζα ελκυστική για τους μετόχους, τους πελάτες και τους υπαλλήλους της. Θα ξαναγίνουμε η κορυφαία τράπεζα στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, στον ισχυρό ισολογισμό της Εθνικής, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τη στρατηγική που διαμορφώνει η τράπεζα για τη νέα εποχή. Μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στην οικονομία:
     - Πρώτον, παρατηρούμε υγιή και διατηρήσιμη πρόοδο στα μακροοικονομικά μεγέθη.
     - Δεύτερον, παρατηρούμε σημαντική πτώση της αβεβαιότητας, αναγκαία προϋπόθεση για να προσελκύσουμε επενδύσεις στη χώρα μας. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα συνεχίζει να αυξάνεται μόνο με τη διαρκή και πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.
     - Τρίτον,  η "υγεία" του τραπεζικού κλάδου έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους στον ELA, να έχουν επιταχύνει τη μείωση των "κόκκινων δανείων" και να υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης χορήγησης νέων δανείων, ειδικά προς τον επιχειρηματικό κλάδο».

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει σήμερα τον πιο ισχυρό ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, έχει περιθώρια ρευστότητας, που της δίνουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία, ενώ εχει τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, που πλέον προσεγγίζει το 40% και τον -κατά πολύ- υψηλότερο δείκτη κάλυψης αυτών των δανείων με προβλέψεις (60%), που της δίνει την αναγκαία ευελιξία στην αντιμετώπισή τους. Τέλος, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 16,5%. Παρά την πρόοδο της οικονομίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Εθνική, το μέλλον επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις. Η ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται χρηματοδότηση με κύρια πηγή τις τράπεζες. Εδώ καλείται η Εθνική να εκμεταλλευτεί τον ισχυρό ισολογισμό της για να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο» υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς.

«Μακροπρόθεσμα, θα προστεθούν νέες και δυνητικά πιο επικίνδυνες προκλήσεις τόσο στην ΕΤΕ όσο και στις άλλες τράπεζες. Η ψηφιακή τεχνολογία και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο δημιουργούν ευκαιρίες σε νέους πιο ευέλικτους ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά. Η επιβίωση των συστημικών τραπεζών απαιτεί σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό τους μοντέλο. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να υιοθετήσουμε τη νέα ψηφιακή τεχνολογία, ώστε να γίνουμε πολύ πιο ευέλικτοι στην παροχή υπηρεσιών και με σημαντικά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Τούτο, αναγκαστικά θα οδηγήσει στην αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών και τη λειτουργία μικρότερου και πιο ευέλικτου δικτύου καταστημάτων. Θα απαιτήσει, επίσης, την προσφορά πολύ υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών και πιο καινοτόμων προϊόντων. Αυτό το νέο λειτουργικό μοντέλο δεν είναι συμβατό με την παλιά κουλτούρα του τραπεζοϋπαλλήλου. Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πρέπει να δρουν ως οικονομικοί σύμβουλοι των πελατών, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, γεγονός που απαιτεί νέες δεξιότητες και διαφορετικό τρόπο σκέψης. Το να πάμε μπροστά είναι μονόδρομος και θέλω να είμαι σαφής: Αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε» συμπλήρωσε ο διεθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

«Η διοίκηση της Εθνικής, με την πλήρη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα μετασχηματισμού, με το οποίο προσδοκά να αντιμετωπίσει τόσο τα προβλήματα του παρελθόντος, όσο και τις προκλήσεις του μέλλοντος, που αναλύθηκαν προηγουμένως. Θέλουμε να γίνουμε ξανά η πρώτη επιλογή στην εγχώρια αγορά, ο προτιμητέος συνεργάτης και οικονομικός σύμβουλος των Ελλήνων. Αρωγός μας, η ιστορική εμπιστοσύνη στο όνομα της Εθνικής από την ελληνική κοινωνία» τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top