Τον «γεωπολιτικό σταθεροποιητικό ρόλο» που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή ανέδειξε από τη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 Κύπρου, ο κ. Κουίκ ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας απέναντι σε πολύ νευρικούς και απρόβλεπτους γείτονες, όπως είναι η Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα με μία διείσδυση πάρα πολύ αξιοπρόσεκτη στο χώρο των Βαλκανίων, είναι υποχρεωμένη να κλείσει εθνικά κεφάλαια, εθνικά θέματα, ζητήματά της που είναι ανοικτά για δεκαετίες ολόκληρες.

Εστιάζοντας στη συμφωνία με την πΓΔΜ, ο κ. Κουίκ είπε πως «η προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα το "Μακεδονικό" έγινε, η συμφωνία ή το προσύμφωνο υπεγράφη» και προσέθεσε: «Από εκεί και πέρα θα έλεγα ότι πριν καταλήξουμε στα σενάρια τα δημοσιογραφικά επειδή ο Καμμένος είπε έτσι, ο Κουίκ είπε έτσι, ο Κοτζιάς είπε έτσι ο Τσίπρας είπε έτσι, να περιμένουμε τις εξελίξεις και όταν θα έρθει η ώρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως η οποιαδήποτε πορεία από εδώ και μπρος, δεν θα κλονίσει, σε καμία περίπτωση, τη συμμαχία της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο δεν θα κλονίσει αυτή την σίγουρη και ασφαλή έξοδο που έχουμε από τα μνημόνια. «Τον Έλληνα δεν θα τον γυρίσουμε πίσω. Θα τον προχωρήσουμε και άλλο μπροστά» συμπλήρωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτές οι διακρατικές συμφωνίες παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. «Εξάλλου, χειροκροτήθηκε ως πατριώτης ο Νίκος Κοτζιάς για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, πατριώτης είναι και ο Πάνος Καμμένος που χειρίζεται του υπουργείο Άμυνας» ανέφερε σε αυτό το σημείο.

Τέλος, διαμήνυσε ότι «εκείνοι οι οποίοι θέλουν διακαώς (μιντιάρχες, επιχειρηματίες, αποκόμματα ή κόμματα), να δημιουργήσουν ζητήματα στην κυβέρνηση, που πιάνονται από λέξεις, θα σπάσουν πάλι τα μούτρα τους» και υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πέφτει».

Η Ελλάδα θα έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019

Στον Σεπτέμβριο του 2019 τοποθετεί τις εκλογές στην Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. Μιλώντας μετά την τριμερή συνάντηση Κύπρου- Ελλάδος- Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Κουίκ δήλωσε:

«Συζητήσαμε σχέδια μέχρι το καλοκαίρι το 2019. Η Ελλάδα θα έχει εκλογές, όπως ξέρετε, τον Σεπτέμβριο του 2019, άρα επεξεργαζόμαστε πράγματα από τώρα μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι και όχι μόνο για φέτος». Το κάνουμε, πρόσθεσε, με πλήρη συναίσθηση ότι μια συνεργασία πρέπει να σχεδιάζεται και μακροπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Νόστος-Επιστροφή», ο υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η επόμενη εκδήλωση θα γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου στο Λονδίνο, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου μια ομάδα νέων από τις τρεις χώρες θα επισκεφθεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, συζητώντας ξεχωριστές θεματικές, όπως τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία και τα πανεπιστήμια.

Ο κ. Κουίκ είπε πως «το Nostos - The Return» μπορεί να συνδυαστεί ως «Nostos - The Return of our Treasures». Ο υφυπουργός έκανε αναφορά στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και προσέθεσε: «Δηλαδή να βάλουμε στην πράξη και με τη βοήθεια των νέων, αλλά και εκείνων οι οποίοι θα έλθουν στα στρογγυλά τραπέζια - καθηγητές πανεπιστημίων, αρχαιολόγοι - για να παλέψουμε για την επιστροφή των θησαυρών μας από τα ξένα μουσεία».

Οι νέοι από τις τρεις χώρες, επισήμανε, θα συζητήσουν στην Ελλάδα για την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών, στην Κύπρο για θέματα παιδείας και στην Αίγυπτο για τον τουρισμό.

Αναφορικά με την επιλογή του Λονδίνου για την επόμενη εκδήλωση του «Νόστος - Η επιστροφή», ο κ. Κουίκ είπε πως και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικές κοινότητες με πρόσωπα που διαπρέπουν στο χώρο της ιατρικής (έφερε ως παράδειγμα τον Αιγύπτιο καρδιοχειρουργό Μαχντί Γιακούμπ), στον χώρο του επιχειρείν και φοιτητές.

Επισήμανε πως στο Λονδίνο θα γίνει «ένα πολύ δυνατό συνέδριο ομογενειακό», που έχει να κάνει με τα επιχειρηματικά και με τα ιατρικά, και πως θα τεθεί και το θέμα της παιδείας.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Τουρισμού των τριών χωρών θα επιδιωχθεί η ενθάρρυνση ταξιδιωτικών πρακτόρων για να δημιουργηθούν κοινά πακέτα για τη Διασπορά μας, ώστε (οι ομογενείς) να έχουν την ευκαιρία μέσω αυτών των πακέτων να επισκέπτονται Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο. Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα πετυχημένοι επιχειρηματίες της Διασποράς των τριών χωρών να επισκεφθούν τις χώρες τους με σκοπό να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πιθανές επενδύσεις από αυτούς.

Τέλος, η Αιγύπτια υπουργός Διασποράς, Ναμπίλα Μάκραμ, δήλωσε πως η διοργάνωση της εκδήλωσης για το πρόγραμμα «Νόστος - Η Επιστροφή» στην Αλεξάνδρεια ήταν πολύ επιτυχημένη και ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου και τον κ. Κουίκ για τη συνεργασία τους. Επίσης, σημείωσε ότι «η πρώτη φάση του προγράμματος "Νόστος - Επιστροφή" άνοιξε το δρόμο για την ενίσχυση των οικονομικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών». Ακόμα η υπουργός της Αιγύπτου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι σήμερα συζητήθηκε η δεύτερη φάση του προγράμματος «Νόστος - Η επιστροφή», σημειώνοντας τη συμμετοχή και των νέων από τις τρεις χώρες στο πρόγραμμα αυτό.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top