«Το πρόγραμμα τελείωσε και αυτό είναι νίκη του ελληνικού λαού και της ευρωζώνης. Η τρόικα δεν θα ξανάρθει εδώ», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας ενώπιον των επιτροπών της Βουλής. Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη συμφωνία της 21ης Ιουνίου για το τέλος του προγράμματος και για το χρέος. Μια συμφωνία για την οποία είπε ότι βοηθάει την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να περπατήσει αυτόνομα και ανεξάρτητα όπως οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Το πεπρωμένο είναι πλέον όλο στα χέρια σας. Προσέξτε μην παραστρατήσετε», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Με ορόσημο τον προσεχή Αύγουστο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι το τέλος του προγράμματος είναι νίκη που απαίτησε δύσκολες αποφάσεις αλλά σήμερα η πρόοδος είναι απτή. «Είναι μια νίκη το τέλος του προγράμματος και για τον ελληνικό λαό αλλά και για τη ζώνη του ευρώ. Αποδείξαμε πως όταν είμαστε όλοι μαζί, όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι αν ήμασταν διαιρεμένοι», είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έλαβε αστρονομικά ποσά αλλά υιοθέτησε μια διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων άνευ προηγουμένου, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

«Δεν προκάλεσε η λιτότητα την κρίση. Επειδή υπήρξε κρίση χρειάστηκε η χώρα να εκσυγχρονιστεί. Ποτέ στην ιστορία της ΕΕ δεν κατάφερε μια χώρα να μεταρρυθμιστεί τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλο βάθος όσο η Ελλάδα», είπε ο κ. Μοσκοβισί αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Η Ελλάδα βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπει την έξοδο από τη σήραγγα αυτή. Έχετε οικονομική ανάκαμψη και όλοι οι οικονομικοί δείκτες το επιβεβαιώνουν αυτό, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών για να επισημάνει ότι μετά από μακρά περίοδο ύφεσης έχουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα 1,4% το 2017 και αυτό θα είναι ακόμη περισσότερο για το 2018, που προβλέπεται ανάπτυξη 1,9%, και ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό αναμένεται το 2019 που μπορεί να αγγίξει το 3%. "Έχουμε λοιπόν επιστροφή στην ανάπτυξη και θεαματικές ήταν οι επιδόσεις ως προς την δημοσιονομική προσαρμογή. Είχατε 15% δημοσιονομικό έλλειμμα, έλλειμμα στον προϋπολογισμό στην αρχή των προγραμμάτων και τώρα έχετε πρωτογενές πλεόνασμα εξαιρετικά μεγάλο και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό", είπε ο κ. Μοσκοβισί σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία, στον τομέα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία. "Βέβαια, το ποσοστό της ανεργίας είναι αφόρητο, γύρω στο 20%, αλλά ήταν στο 27% και έχει μειωθεί. Είναι υψηλό αλλά έχουμε σημαντική δυναμική μείωσης", παρατήρησε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι "όλο και περισσότεροι Έλληνες βρίσκουν και πάλι δουλειά και πρέπει αυτή η προσπάθεια να ενταθεί".

Η πρόοδος είναι απτή, είπε επίσης και πρόσθεσε ότι πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί.

Η συμφωνία του Eurogroup

Αναφερόμενος στη συνολική συμφωνία της 21ης Ιουνίου ο κ. Μοσκοβισί αφού πρώτα συνεχάρη την Ελλάδα διότι μέσα στις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα εκπλήρωσε τις τελευταίες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, είπε ότι αυτό ήταν αποφασιστικής σημασίας στις συζητήσεις με τους εταίρους. "Κανείς δεν μπορούσε πλέον να αμφισβητήσει το λόγο σας. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την αποφασιστικότητά σας. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική που παρουσιάσατε ήταν απολύτως πειστική και για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και για τα κράτη μέλη και άρα οι πιστωτές χρειάστηκε να αναλάβουν την τελική ευθύνη", είπε ο κ. Μοσκοβισί και ευχαρίστησε θερμά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο γιατί στο Eurogroup ξανακέρδισε την αξιοπιστία και το σεβασμό όλων.

Η συμφωνία για το χρέος

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως αυτή η συμφωνία στάθηκε στο ύψος φιλοδοξιών και των αναγκών, προσφέρει απαραίτητο περιθώριο ελιγμών στην Ελλάδα για να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται, να μπορεί να αντιμετωπίζει τις οικονομικές δυσκολίες και προκλήσεις, για να καταπολεμήσει την ανεργία και τις ανισότητες και για να καθησυχαστούν οι επενδυτές και να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με καλές συνθήκες, δηλαδή με χαμηλά επιτόκια.

Η συμφωνία για το χρέος, όπως είπε, περιλαμβάνει δύο μέτρα εξαιρετικά σημαντικά. "Μεταφέρονται μέχρι το 2032 οι υποχρεώσεις για την πληρωμή των τόκων σε σχέση με τον EFSF. Αυτά τα μέτρα εξοικονομούν 42 δισ. ευρώ για τα τοκοχρεολύσια για τα επόμενα χρόνια και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Επιστρέφουν στα ελληνικά ταμεία τα κέρδη που οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, είχαν από το ελληνικό χρέος. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από το ελληνικό χρέος θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να απαλύνουμε την οδύνη που έχει βιώσει ο ελληνικός λαός", είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι το να μειωθεί το δημόσιο χρέος κάτω από το συμβολικό ποσοστό του 100% του ΑΕΠ ως το 2060, είναι κάτι που φέρνει επιπρόσθετα έσοδα της τάξεως κάποιων δις, κάθε χρόνο.

"Μπορεί πολιτικά και τεχνικά να ήταν αδύνατο να έχουμε αναδιάρθρωση, όμως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τόκους για τα δάνεια έως το 2033. Έχουμε λοιπόν δέκα χρόνια ανάπαυλας. Και αυτά θα είναι χρόνια που θα δράσουμε ώστε να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, για επιτύχουμε την οικονομική μεγέθυνση, την ανάπτυξη, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη ", είπε ο κ. Μοσκοβισί και σημείωσε ότι η μόνη στρατηγική για να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος, είναι η ανάπτυξη και αυτό είναι το πνεύμα και η φιλοσοφία της συμφωνίας. Να δοθεί δηλαδή, περιθώριο ελιγμών στην Ελλάδα για να ξανακερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και να δοθεί τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της αύξησης του χρέους κοκ.

"Μιλούμε για μια νέα σελίδα που γυρνάμε", είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί τα δικαιώματά της. "Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην ΕΕ χωρίς πλέον το στίγμα του προγράμματος. Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να είναι μια κανονική χώρα, φυσιολογική χώρα στη ζώνη του ευρώ", είπε ο Επίτροπος Οικονομικών και τόνισε πως πλέον η Βουλή θα έχει την ευθύνη να δημιουργήσει το μέλλον για τον ελληνικό λαό και να παγιώσει τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών. "Το πεπρωμένο είναι πλέον στα δικά σας χέρια και σας καλώ να είστε σώφρονες, να είστε επιφυλακτικοί, όχι γιατί έχουμε φετίχ με τη λιτότητα αλλά γιατί πρέπει να αποφύγουμε η Ελλάδα, όπως κάθε χώρα, να παραστρατήσει", είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε η Ελλάδα στέκεται στα δύο της πόδια και περπατάει αυτόνομα και ανεξάρτητα με την αλληλεγγύη των ευρωπαίων και την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιστροφή στην κανονικότητα

Για την εποπτεία στην μεταμνημονιακή περίοδο, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως για την Ελλάδα θα ισχύει ό,τι στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. "Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις σε ότι έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό της και θα πρέπει να είναι υπεύθυνος εταίρος και να υιοθετήσει τη διαδικασία εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη που είναι μέλη της ζώνης του ευρώ", είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε το σχέδιο προϋπολογισμού θα διέπεται από τους κανόνες που ισχύουν για κάθε χώρα και η ΕΕ θα κομίσει τεχνική η άλλη βοήθεια για τις στρατηγικές μεταρρυθμίσεις, για επενδύσεις. Η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, θέμα για το οποίο επίσης η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες θυσίες.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία θα καθησυχάσει τους επενδυτές, θα διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. "Το λέω δημόσια. Η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν είναι τέταρτο μνημόνιο. Δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Η τρόικα δεν θα ξαναέρθει εδώ", είπε ο κ. Μοσκοβισί και είναι αυτή η στιγμή που δέχεται τα χειροκροτήματα των βουλευτών.

Τα 8 δύσκολα χρόνια

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε εκτενή αναφορά στην περίοδο των μνημονίων, των θυσιών του ελληνικού λαού και των δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Η σημερινή επίσκεψη έχει εξέχουσα σημασία γιατί λαμβάνει χώρα σε ένα σημείο καμπής και για την Ελλάδα και για τη ζώνη του ευρώ, είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε ότι μετά από 8 μακρά και δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, την οικονομική και την πολιτική, στην Ευρώπη και επιστρέφει στην αυτόνομη ύπαρξη, στην αυτονομία, στις αγορές.

"Το τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα είναι μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος σας το οποίο ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του", είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε τον Αύγουστο υπάρχει η επίσημη ημερομηνία εξόδου από το πρόγραμμα και στο μεταξύ προετοιμάζεται η μεταβατική περίοδος προς το μέλλον. "Όλα αυτά θα γίνουν με γαλήνη, με νηφαλιότητα, με βούληση. Ξέρουμε ότι αυτά τα χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα για τον ελληνικό λαό και κυρίως για τη μεσαία τάξη και τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες", είπε, πρόσθεσε όμως ότι η ιστορία της κρίσης έχει να κάνει με εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν δανειστεί στην Ελλάδα, 240 δισ. στο πλαίσιο τον τριών προγραμμάτων σταθερότητας, 30 δισ. από το ΔΝΤ. Είναι λοιπόν μια ιστορία με εκατοντάδες δισ. αλλά είναι και μια ιστορία με το 1,5 εκατομμύριο και πλέον Ελλήνων που έχουν βιώσει τρομακτική λιτότητα. Για να μην μιλήσω για τα 10 εκατομμύρια, το σύνολο του πληθυσμού", είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και υπογράμμισε ότι "συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται, εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, οικογένειες αναγκάστηκαν να χάσουν το σπίτι τους. Νέοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ψάχνοντας ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες. Έμποροι αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους και με αυτές τις σκέψεις πρέπει να προβληματιστούμε για το μέλλον για να είναι καλύτερη και πιο δίκαιη η κοινωνία πιο ισχυρή η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ".

Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που χρειάστηκε να ληφθούν. "Ξέρω με πόση μεγάλη πίεση αναγκάστηκε να δουλέψει αυτό το κοινοβούλιο. Τετρακόσιες πενήντα μεταρρυθμίσεις ψηφίσατε μόνο στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης. Καμία χώρα της ΕΕ δεν χρειάστηκε να εφαρμόσει και να υιοθετήσει τέτοια μέτρα. Εγώ έτεινα πάντα ευήκοα ώτα σε σχέση με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ήμουν ανέκαθεν σύμμαχός σας για να υπερασπιστώ και τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και να αντιταχθώ-στο βαθμό του δυνατού στις υπερβολές της λιτότητας και σε αυτούς που ήθελαν να υπάρξει μια τιμωρητική δράση", είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν πίστεψε ότι το Grexit ήταν πιθανότητα για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ, "γιατί το Grexit θα σήμαινε το τέλος της ζώνης του ευρώ και ακόμη χειρότερη λιτότητα για την Ελλάδα" και γι αυτό ανέκαθεν έδινε σκληρή μάχη για να αποτραπεί ένα τέτοιο σκληρό ενδεχόμενο. "Έδωσα μάχη και για να συμπεριληφθεί και η κοινωνική διάσταση στο τρίτο πρόγραμμα", είπε ο Επίτροπος Οικονομικών σημειώνοντας ότι με το τρίτο μνημόνιο δόθηκε πλήρης πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες και για τους ανασφάλιστους πολίτες.

"Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και στο κουράγιο του ελληνικού λαού αλλά και στο ελληνικό κοινοβούλιο που διαδοχικά και με διαδοχικές πλειοψηφίες διατήρησε τις μεταρρυθμίσεις, δύσκολες αλλά και αναγκαίες, λόγω της ευρωπαϊκής του προσήλωσης", είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί στη συνάντηση του με τον Νίκο Βούτση: «Η Ελλάδα πλέον μπορεί να μπει σε μια κανονικότητα»

Το ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα πλέον, από τις 21 Ιουνίου και μετά, πατάει γερά και στα δύο πόδια της, εξέπεμψε από τη Βουλή, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί, και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα σταθεί και πάλι δίπλα στη χώρα μας.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, λίγο πριν ο Επίτροπος εκφωνήσει ομιλία στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τόνισε ότι η Ελλάδα, «η οποία είχε εμποδιστεί πολλές φορές στο παρελθόν στην ανάπτυξή της, λόγω των δυσκολιών και των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν», τώρα γυρνάει μία σελίδα.

«Από τις 21 Ιουνίου και μετά πιστεύω ότι η Ελλάδα πατάει και στα δύο της πόδια κάνει νέα βήματα ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ, βήματα στα οποία εμείς ως ΕΕ θα είμαστε πάντα δίπλα σας, όπως υπήρξαμε μέχρι τώρα», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας πλέον μπορεί να μπει σε μία κανονικότητα. «Πιστεύω ότι τώρα, ήρθε ο καιρός η Ελλάδα να αποδείξει πόσο γρήγορα μπορεί να δημιουργήσει σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και θέλω να σας επιβεβαιώσω ακόμη μία φορά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται στο πλάι σας για να σας βοηθήσει ως εταίρος και ως φίλος στο πλαίσιο μίας Ευρωζώνης που θα πρέπει να ενισχυθεί και να ενωθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μοσκοβισί, ευχαρίστησε τον κ. Βούτση, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται για άλλη μία φορά εδώ στη Βουλή των Ελλήνων διότι - όπως είπε - «γνωρίζω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είναι ένα χώρος ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική Δημοκρατία, ένας χώρος στον οποίο επιθυμώ να επιστρέφω κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα».

«Πιστεύω ιδιαίτερα στον ρόλο των κοινοβουλίων και του κοινοβουλευτισμού όσον αφορά την Δημοκρατία και πιστεύω ότι όλα τα κράτη πρέπει να έχουν απόλυτη ελευθερία όσον αφορά την παραγωγή νομοθεσίας. Μετά από τα επτά δύσκολα χρόνια πιστεύω ότι η Ελλάδα γυρίζει μια σελίδα», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Μοσκοβισί: Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες

«Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, σχετικά με το ζήτημα της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2019 της δέσμευσης για μείωση των συντάξεων. Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση για το εάν θα επανεξεταστεί το ήδη νομοθετημένο μέτρο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο θα συνεχίσουμε να το συζητούμε με την Ελλάδα ως ένα κράτος, το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Μοσκοβισί και στις ερωτήσεις αφ' ενός για το εάν είναι εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αφ' ετέρου εάν μπορεί να διατεθεί το 2019 ως φοροελαφρύνσεις το ποσό των 700- 750 εκατ. ευρώ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπέρ πλεονασμάτων, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχει μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως λιτότητα, διότι αυτό θα επιδείνωνε την πορεία της οικονομίας. Ενώ, για τη δεύτερη ερώτηση είπε ότι «όλα πρέπει να συζητούνται στον καιρό τους», προαναγγέλλοντας την επάνοδό του για 11η φορά στην Ελλάδα (η σημερινή ήταν η 10η επίσκεψη σε 6 χρόνια) στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.

Οι δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί έγιναν μετά από τη συνάντησή του, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Είναι μια νέα σελίδα για την Ελλάδα» μετά τη «στιβαρή συμφωνία» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση «δεν αποτελεί νέο μνημόνιο και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα», δήλωσε στην αρχή. Οι θεσμοί θα είναι εδώ, πρόσθεσε, αλλά οι διαδικασίες θα είναι τελείως διαφορετικές (σ.σ. σε σχέση με το πρόγραμμα) και η παρακολούθηση θα αφορά στο ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αρχίσει. Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην κανονικότητα και οι συζητήσεις με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών θα είναι όπως και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Χαρακτήρισε μάλιστα την Ελλάδα ως «ελκυστική για επενδύσεις», κάνοντας αναφορά στο 40 σελίδων ρεπορτάζ της «Le Point» στο οποίο δίδεται έμφαση στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πολίτες, λέγοντας ότι «οι Έλληνες έχουν περάσει πολλά και πολλοί υποφέρουν ακόμα, υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και την έξοδο των νέων στο εξωτερικό. Και για αυτόν το λόγο πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κοινωνικό μέλλον για την Ελλάδα».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσακαλώτο, ο Ευρωπαίος επίτροπος έδωσε τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι «αυτά τα τρία χρόνια κέρδισε σιγά- σιγά την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και η επίτευξη της συμφωνίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, προλογίζοντας τον κ. Μοσκοβισί, τον ευχαρίστησε για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά πάνω από όλα υπήρχε κοινή στάση αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top