Οι αρχές του Πόρτο Ρίκο παραδέχτηκαν για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα ότι 1.427 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν το 2017, οι οποίοι μπορεί να συνδέονται με τους κυκλώνες 'Ιρμα και Μαρία, πυροδοτώντας τη δημόσια συζήτηση σε σχέση με τον επίσημο απολογισμό που είναι 20 φορές μικρότερος.

Το αμερικανικό έδαφος παρουσίασε έκθεση την Τετάρτη στο Κογκρέσο, στην Ουάσινγκτον, αναφέροντας ότι κατά τους τέσσερις μήνες μετά το φονικό πέρασμα των κυκλώνων --μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου-- το νησί της Καραϊβικής είχε καταγράψει 1.427 θανάτους περισσότερους σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά.

Η έκθεση που συντάχθηκε τον Ιούνιο από την κυβέρνηση στο Πόρτο Ρίκο δεν συνέδεε αρχικά τις καταστροφικές καταιγίδες με τους νεκρούς αυτούς.

Ωστόσο, ζητώντας την Τετάρτη βοήθεια ύψους 139 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το αμερικανικό Κογκρέσο, οι αρχές του Πόρτο Ρίκο για πρώτη φορά έκαναν έναν τέτοιο συσχετισμό.

"Υπήρξαν 1.427 θάνατοι περισσότεροι σε σχέση με το φυσιολογικό επίπεδο τέσσερις μήνες μετά τους κυκλώνες συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές". Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες του δεύτερου κυκλώνα Μαρία, στις 20 Σεπτεμβρίου, το Πόρτο Ρίκο διατηρεί ωστόσο τον επίσημο απολογισμό του στους 64 νεκρούς.

Ο αριθμός των 1.427 νεκρών "δεν προέρχεται από μια ανεξάρτητη μελέτη: είναι εντελώς μαθηματική. Δεν είναι ο επίσημος αριθμός των νεκρών που αποδίδεται στον κυκλώνα Μαρία", ανέφερε χθες, Πέμπτη, η στατιστική υπηρεσία του Πόρτο Ρίκο προσπαθώντας να μετριάσει τον θόρυβο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είχαν υπολογίσει τον Μάιο ότι περισσότεροι από 4.600 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα Μαρία.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top