Υπέρ της ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, το σχέδιο της οποίας παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE, τάχθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο εν λόγω στόχος θα είναι κεντρικός για το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE, o κ.Τσίπρας επισήμανε ότι το έργο αυτό (σ.σ. προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, που αφορά την περιοχή των 180 στρεμμάτων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης), θα δώσει νέα προοπτική τόσο στη ΔΕΘ, όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Προσέθεσε ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα διαδραματίζουν ξεχωριστό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με τη ΔΕΘ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη φετινή ΔΕΘ ιστορική, καθώς, όπως είπε, μετά από οκτώ χρόνια, για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το δικό του όραμα από το βήμα της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, επισήμανε την ανάγκη ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου, ώστε η ΔΕΘ να αναβαθμισθεί ακόμα περισσότερο. Η μελέτη για το νέο χωρικό σχέδιο παρελήφθη προ λίγων ημερών, όπως είχε επισημάνει ο κ.Τζήκας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την 83η ΔΕΘ, ενώ προσέθεσε ότι εφόσον η ειδική χωρική μελέτη περάσει και από δημόσια διαβούλευση, ώστε να ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις, θα ακολουθήσει η διαδικασία της έγκρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος, για το οποίο στόχος είναι να έχει εκδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για το χρηματοδοτικό σχήμα. Βάσει του χωρικού σχεδίου, όπως είχε επισημάνει ο κ. Τζήκας, στο 50% της έκτασης των 180 στρεμμάτων, στις οποίες εδρεύει το εκθεσιακό κέντρο, θα αναδειχτούν οι νέες εμβληματικές εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ξενοδοχείο-μπουτίκ και στο υπόλοιπο μισό θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο, που θα δοθεί για χρήση στην πόλη.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφέρθηκε στα μεγέθη της 83ης ΔΕΘ, ήτοι στους περισσότερους από 1.500 εκθέτες, στην πλήρη εκθεσιακή κάλυψη, αλλά και στις σημαντικές διεθνείς συμμετοχές, ενώ παρουσίασε και τη smoke free πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo υπογράμμισε τη σημαντική αναβάθμιση της φετινής Έκθεσης και τόνισε την αναγκαιότητα ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου. Τo αναπλασμένο εκθεσιακό κέντρο, που στόχος είναι να αποτελεί αρχιτεκτόνημα-κόσμημα και εμβληματικό τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει τον εκθεσιακό ρόλο της πόλης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top