Δομές και υποδομές των υπουργείων τους στην Κέρκυρα, προκειμένου να διαπιστώσουν τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υφίστανται, επισκέφτηκαν σήμερα υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης που βρίσκονται στο νησί, με αφορμή τη διεξαγωγή του αναπτυξιακού περιφερειακού συνεδρίου Ιονίων νήσων.

Το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επισκέφθηκαν το ΠΕΔΥ και το νοσοκομείο Κέρκυρας, συνοδευόμενοι από τους βουλευτές Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη και Κώστα Παυλίδη.

Στην επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στη μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Κέρκυρας, ο υπουργός ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια κ. Κιπενή στις εγκαταστάσεις της μονάδας και τον ενημέρωσαν για θέματα των ελλείψεων στη στελέχωση του ΠΕΔΥ σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και για προβλήματα υλικοτεχνικών υποδομών.

«Με την ευκαιρία του αναπτυξιακού συνεδρίου των Ιονίων Νήσων, κάνουμε σήμερα επισκέψεις σε δομές υγείας της περιοχής. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη μονάδα έχει τα προβλήματά της, αλλά γίνεται μια προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να αναβαθμίσει τη λειτουργία της και να καλύψει περισσότερες ανάγκες των πολιτών. Η διεύρυνση του ωραρίου και το απόγευμα είναι πολύ σημαντική. Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα, είναι να ενισχυθούν κρίσιμες δομές της μονάδας, όπως τα εργαστήρια, για να μπορούν να υποστηρίζουν και την απογευματινή λειτουργία και βεβαίως χρειάζεται και ανανέωση του εξοπλισμού τους. Επιπλέον θα χρειαστεί στελέχωση της δομής αυτής με τεχνολόγους εργαστηρίων. Μεγάλη έλλειψη είναι σίγουρα η απουσία παιδίατρου στη δομή του πρώην ΠΙΚΠΑ, που επιτελεί πολύ σημαντικό έργο. Οι επισκέπτριες υγείας έχουν συμβάλει πολύ στην καλή εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού, ιδιαίτερα σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Θεωρώ λοιπόν, ότι με την συμπληρωματική ενίσχυση και με κάποιους γενικούς γιατρούς, αυτή η δομή μπορεί να επιτελέσει το έργο της ως ένα αστικού τύπου κέντρο υγείας, που προοπτικά θα μπορέσει να φιλτράρει περιστατικά που είναι πρωτοβάθμιου χαρακτήρα αλλά προσφεύγουν αναγκαστικά στο νοσοκομείο. Βρισκόμαστε σε μια φάση στήριξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συνολικά σε όλη τη χώρα. Εκτός από τις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) που θα αναπτύξουμε στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου που δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού, της ομάδας υγείας και υπερβαίνει τον ιατροκεντρικό χαρακτήρα του συστήματος, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να στηριχτούν και οι υπάρχουσες δομές. Προετοιμάζουμε ήδη μια προκήρυξη για περισσότερους από 400 μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα στελεχώσουν στοχευμένα τις σημερινές δομές, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου και της πόλης. Σε αυτήν την κατανομή θα δούμε τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες αυτή της δομής, εδώ στην Κέρκυρα, και μπορούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα να δρομολογήσουμε τη σοβαρή ενίσχυση της» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top