Την έλλειψη εθνικής συνεννόησης, το πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης και την κρατούσα κακή νοοτροπία για την επιχειρηματικότητα, την εργασία και τις επενδύσεις, θεώρησε, πρωτίστως, υπεύθυνα για την μακρόχρονη παραμονή της Ελλάδας στα μνημόνια, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποτελεί βαρίδι για την πρόοδο της οικονομίας».

Μιλώντας στην ημερίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την «Αξιολόγηση της Οικονομικής Ελευθερίας», ο κ. Χατζηδάκης είπε, ότι το δικό μας μνημόνιο είναι η μοναδική περίπτωση που περιόρισε την οικονομική ελευθερία και αυτό σχετίζεται με την υπερφορολόγηση, ενώ επέρριψε ευθύνη και στην τρόικα «που ανέχεται τέτοιες τακτικές».

Ακόμη και σήμερα, τόνισε, η λέξη επιχειρηματικότητα ταυτίζεται με το μεγάλο κεφάλαιο. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να καταπιεί βατράχια» για να μείνει στην εξουσία, αλλά με αυτή την νοοτροπία «δεν θα δούμε Θεού πρόσωπο».

«Έχουμε τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν θα περάσουμε τις εξετάσεις των αγορών», γι΄ αυτό χρειαζόμαστε «πολιτική αλλαγή και αλλαγή νοοτροπίας».

Στο ίδιο τραπέζι, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέπτυξε την πολιτική που έβγαλε γρήγορα το νησί από το μνημόνιο: «Εμείς ακολουθήσαμε μια συγκεκριμένη πολιτική, στοχεύσαμε στη μείωση των δαπανών ως προς τα δημόσια οικονομικά, που μας επέτρεψε να μην αυξήσουμε τη φορολογία και σήμερα μάλιστα κάνουμε σημαντικές φοροελαφρύνσεις» τόνισε, για να προσθέσει ότι τώρα έχουμε έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που ξεπερνάει το 4%. «Επιλέξαμε τον δρόμο του ορθολογισμού και με αυτό θα συνεχίσουμε», είπε.

Ως προς την Ελλάδα, ήταν πολύ προσεκτικός και αρνήθηκε να κρίνει την πολιτική, αλλά δήλωσε, ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), «ότι η Ελλάδα οδεύει σε έναν δρόμο που θα την οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. Έχει περάσει πολλά και έχει τα εχέγγυα να προχωρήσει».

Ως προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, είπε ότι «χρειάζεται χρόνο για να αποκατασταθεί και από τους επενδυτές και από τους αξιολογητές. Η Κύπρος, μετά από 40 υποβαθμίσεις της οικονομίας της, έχει φτάσει πάλι στην επενδυτική βαθμίδα με άλλες 40 αναβαθμίσεις».

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top