Να ρίξει τους τόνους με την εκκλησία για το "Μακεδονικό", προκειμένου να μην υπάρξει σύγκρουση κυβέρνησης - εκκλησίας, επιδιώκει με επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Η ένταση με την ηγεσία της εκκλησίας, και τον αρχιεπίσκοπο προσωπικά, προκλήθηκε μετά από διαρροή "κύκλων" του υπουργείου Εξωτερικών που διερωτόταν αν ο κ. Ιερώνυμος συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή για το "Μακεδονικό" -χαρακτηρισμός ιδιαίτερα βαρύς. Είχε προηγηθεί απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδους, και επιστολή του αρχιεπισκόπου προς τον κ. Τσίπρα, με την οποία η ηγεσία της εκκλησίας δήλωνε ότι "δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου "Μακεδονία" ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους", καθώς αυτό "θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της "Μακεδονίας"".

Το μίγμα χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους της κυβέρνησης "ιδιαίτερα εκρηκτικό" που έπρεπε "άμεσα να εξουδετερωθεί" προκειμένου να μην ανοίξει ένα δύσκολα να αντιμετωπιστεί μέτωπο. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όπως τόνιζαν, όταν η εκκλησία είναι προσεκτική και δηλώνει αντίθετη ως προς τη διοργάνωση ή τη συμμετοχή της σε συλλαλητήρια. Ο ίδιος αξιωματούχος θύμιζε, σε άλλα στελέχη της κυβέρνησης, τη δεκαετία του 90 ότι ήταν η εκκλησία διοργάνωνε τα συλλαλητήρια για το θέμα της πΓΔΜ. Σήμερα, σημείωνε, είναι ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος και η εκκλησία που τάσσονται κατά των συλλαλητηρίων δηλώνοντας, παράλληλα, ότι σέβονται τους διακριτούς ρόλους κράτους - εκκλησίας.

Με την επιστολή του προς τον κ. Ιερώνυμο ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι:
- Θα λάβουμε υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή με τη δέουσα προσοχή.
- Υπεύθυνη βάσει Συντάγματος για το ζήτημα είναι η κυβέρνηση.
- Διακριτοί οι ρόλοι εκκλησίας - πολιτείας.
- Στόχος μας η επίλυση του ονοματολογικού με εθνική ομοψυχία.
- Να μην υπονομεύεται η εθνική ομοψυχία από μισαλλοδοξία και ακρότητες που στο παρελθόν οδήγησαν σε εθνικές ήττες.

Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, για την ονομασία της γείτονος συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με τους αξιωματούχους και των δύο χωρών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Ωστόσο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι (που την περασμένη Τρίτη συναντήθηκε στην Αθήνα με τον κ. Κοτζιά), αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν συναινέσει στο ότι "ο όρος "Μακεδονία" πρέπει να υπάρχει στο όνομα σε οποιαδήποτε παραλλαγή" -συμφωνία, όμως, που διέψευσαν έλληνες αξιωματούχοι. Και ο ίδιος, άλλωστε, ο κ. Οσμάνι, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες καθώς εκτιμά ότι "οι δημόσιες αναφορές δεν είναι ώριμες και δεν βοηθούν".

Αργά χθες το απόγευμα υπήρξε συνάντηση των ομολόγων Ν. Κοτζιά και N. Ντιμιτρόφ, στη Θεσσαλονίκη, όπου και συζήτησαν περισσότερα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ συμφώνησαν ότι θα αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος. Επόμενος σταθμός των διαπραγματεύσεων είναι η Νέα Υόρκη (17 Ιανουαρίου) όπου θα υπάρξει συζήτηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφκι.

#ΤΟ ΘΕΜΑ#
#Ανάλυση#
#Η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο#
#Προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με την εκκλησία η κυβέρνηση#
#Διακριτοί οι ρόλοι εκκλησίας - πολιτείας#
#«Στόχος μας η επίλυση του ονοματολογικού με εθνική ομοψυχία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας#

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top