Σήμερα Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τέσσερις υπουργούς να ενημερώνουν το μεσημέρι (17:00) στη Βουλή τους βουλευτές του ΣυΡιζΑ για τις διατάξεις και τις αλλαγές που έρχονται. Ο καθένας στον τομέα του οι κ. Τσακαλώτος (γενική πολιτική τοποθέτηση), Σταθάκης (ενεργειακά), Αχτσιόγλου (εργασιακά) και Φωτίου (επιδόματα πρόνοιας) αρχικά θα ενημερώσουν τους βουλευτές και στη συνέχεια θα δεχτούν ερωτήσεις.

Το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα και θα εισαχθεί αύριο Τετάρτη, στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος για να ψηφιστεί τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου -δύο συνεδριάσεις στις επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια. Χθες βράδυ, και προκειμένου να μην υπάρξουν διαφωνίες με τους θεσμούς ως προς τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων υπουργών με τους θεσμούς, στη πολύωρη διάρκεια της οποίας "έκλεισαν" οι όποιες εκκρεμότητες. Έτσι:

Στα εργασιακά θα προβληματίσει αλλά δεν θα προκαλέσει καμιά "διαρροή" ψήφων είναι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία θα απαιτείται η ψήφος (και άρα παρουσία) του 50% +1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου και όχι του 1/3 ή και 1/5 (αν δεν υπήρχε απαρτία) που προβλέπεται σήμερα. Η διάταξη παραμένει ως έχει αν αφορά πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικής εμβέλειας.

Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα έρθει διάταξη που θα προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Παράλληλα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο νόμο Κατσέλη - Σταθάκη με τις οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, θα αποκαλύπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Υπάρχει πιθανότητα αν η κυβέρνηση δεν προλάβει να ενσωματώσει τις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο πολυνομοσχέδιο με την κατάθεσή του να έρθουν τις επόμενες μέρες ως τροπολογία.

Στα ενεργειακά θα προβλέπονται διατάξεις για το Κτηματολόγιο με τις οποίες θα συστήνεται ο νέος ενιαίος φορέας "Ελληνικό Κτηματολόγιο", ο οποίος και θα αναλάβει να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της ελληνικής επικράτειας έως το 2020. Παράλληλα θα ενοποιηθεί και θα γίνει επίκαιρη η νομοθεσία για τα λατομεία, ενώ με διατάξεις που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και Οδηγιών. Θυμίζουμε ότι μέχρι το Μάιο - Ιούνιο θα πρέπει να πουληθούν σε ιδιώτες τέσσερες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (Μελίτη Ι και Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα και μονάδες 3 και 4 στη Μεγαλόπολη), ενώ η πώληση του 17% της ΔΕΗ έγινε προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης

Ως προς τα επιδόματα πρόνοιας προβλέπεται η αύξησή τους, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Τσακαλώτο, από 650 εκ. ευρώ στα 910 εκ. ευρώ, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 40%.

Την προσεχή Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, θα υπάρξει Euro Working Group στις Βρυξέλλες, όπου το πολυνομοσχέδιο θα μπει στο μικροσκόπιό του ενώ μεταξύ EWG και Eurogroup (22 Ιανουαρίου) θα συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης από Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ που θα πιστοποιεί πως "ότι συμφωνήθηκε στο Staff Level Agreement έχει εκτελεστεί". Το Eurogroup θα αποφασίσει και το ύψος της δόσης, περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ ενώ σ' αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 1,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

#ΤΟ ΘΕΜΑ#
#Ανάλυση#
#Μαραθώνια τηλεδιάσκεψη και «μασάζ» σε βουλευτές#
#Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο#
#Εργασιακά και πλειστηριασμοί τα μεγάλα «αγκάθια»#
#Στο μικροσκόπιο του Euro Working Group το πολυνομοσχέδιο#

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top