"Φέτος στις γιορτές δουλέψαμε καλύτερα από κάθε άλλη φορά στα χρόνια της κρίσης", λέει η Άννα, ιδιοκτήτρια ενός μπαρ-εστιατορίου στην οδό Κολοκοτρώνη. "Μας ήρθαν καινούργιοι πελάτες, αλλά επανεμφανίστηκαν και οι παλιοί που είχαν χαθεί από καιρό. Γενικά ο κόσμος είχε διάθεση να ξεδώσει". Ανάλογη είναι η εκτίμηση και αρκετών άλλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται να τους επιβεβαιώνουν. Ο εορταστικός τζίρος ήταν αυξημένος κατά 2,5%. Συνολικά το 2017 ο τζίρος της λιανικής αυξήθηκε κατά 2,3%, ενώ δημιουργήθηκαν 33.553 νέες θέσεις εργασίας. Ασφαλώς στην τόνωση της ζήτησης την περίοδο των γιορτών έπαιξαν ρόλο τα 720 εκατ. ευρώ που μοίρασε η κυβέρνηση στους πιο φτωχούς, με τη μορφή έκτακτου επιδόματος, του περίφημου "κοινωνικού μερίσματος".

Η αύξηση, ωστόσο, του τζίρου του λιανεμπορίου οφείλεται και στη γενική άνοδο της ελληνικής οικονομίας. Το 2017 το ΑΕΠ θα κλείσει με θετικό πρόσημο, μεταξύ +1,3% και +1,6%. Η ανεργία πέφτει συνεχώς: 21,8% το 2017, έναντι 23,6% το 2016. Η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζεται αυξημένη κατά 16,7%. Τα νούμερα αυτά δεν είναι, βέβαια, εντυπωσιακά. Για μια οικονομία, όμως, που τα χρόνια της κρίσης και του μνημονίου έχασε το 25% του δυναμικού της, η (μικρή, έστω) ανάκαμψη δημιουργεί ελπίδες. Οι Έλληνες μπήκαν στο 2018 πιο αισιόδοξοι.

Η στρατηγική της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση θεωρεί ισχυρό πολιτικό ατού την αυξανόμενη αισιοδοξία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό θέλει να την τονώσει όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αλλάξει τον αρνητικό γι' αυτήν συσχετισμό δύναμης που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις. "Τα χειρότερα είναι πίσω μας", λένε συχνά τα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό τον τόνο αισιοδοξίας υιοθέτησε και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2018: "Είναι ακριβώς το 2018, το έτος που θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της επόμενης μέρας. Για την οικονομική ανάκαμψη, για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά εγώ θα προσέθετα και για τους ορίζοντες που θα ανοίξουν για μια νέα μεγάλη πολιτική νίκη το 2019".

Με ορίζοντα το τέλος του μνημονιακού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Τσίπρας θέλει να οικοδομήσει την εικόνα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Πολύ δρόμος ακόμα

"Το ότι πήγαμε καλύτερα, δεν σημαίνει βέβαια ότι βγάλαμε χρήματα, αλλά ότι καλύψαμε τις υποχρεώσεις μας στην εφορία, το ΙΚΑ και τις τράπεζες", κατέληξε στη συζήτησή μας η Άννα, η επιχειρηματίας στην οποία αναφερθήκαμε. Αυτή περίπου είναι και η γενική κατάσταση. Τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, αλλά η φορολογία είναι δυσβάστακτη, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη. Επιπλέον, η αύξηση του τζίρου δεν είναι αρκετή για να καλύψει τα "σπασμένα" μιας οχταετίας. Οι Έλληνες έχουν πολύ δρόμο να καλύψουν ακόμα μέχρι να επιστρέψουν στην ευημερία.

#ΤΟ ΘΕΜΑ#
#Ανάλυση#
#«Οι Έλληνες μπήκαν στο 2018 πιο αισιόδοξοι»#
#Αυξημένος κατά 2,5% ο εορταστικός τζίρος#
#Η στρατηγική της κυβέρνησης#
#Πολύ δρόμος ακόμα#

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top