Η αναζωπύρωση του Μακεδονικού έχει δώσει το έναυσμα σε ένα περίπλοκο πολιτικό παιχνίδι σε πολλά επίπεδα –δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά στην ταραγμένη ιστορία των Βαλκανίων που γίνεται κάτι τέτοιο. Οι παίχτες είναι πολλοί και οι στοχεύσεις ποικίλες. Κατ’ αρχάς εντείνεται η κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

- Την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, έρχεται στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουτζάρ Οσμάν. Ο κ. Οσμάν θα έχει συνομιλίες με τους κ. Κοτζιά και Κατρούγκαλο.

- Στις 17 - 18 Ιανουαρίου επισκέπτεται τα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

- Στις 19 Ιανουαρίου θα συναντηθούν στην Νέα Υόρκη ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

- Στις 23 με 26 Ιανουαρίου στο Οικονομικό Φόρουμ τους Νταβός είναι πιθανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο το ραντεβού δεν έχει κλείσει ακόμα.

- Στις 11 - 12 Ιουλίου θα γίνει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία θα αποφασίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία σε περίπτωση που έχει επέλθει συμφωνία με την Ελλάδα.

Ένα βήμα πίσω

Ανταποκρινόμενη στα μηνύματα διαλλακτικότητας που έστειλε η νέα κυβερνητική συμμαχία της ΠΓΔΜ (αποτελείται από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας –SDSM και το κόμμα της αλβανικής μειονότητας Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκληρωμένη Ένταξη-DUI), η Αθήνα έκανε ένα πρώτο βήμα πίσω. Σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η ελληνική θέση είναι σύνθετη ονομασία, ενιαία για όλες της χρήσεις (erga omnes). Καθόλου τυχαία ο κ. Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε στην έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού που ήταν η θέση της κυβέρνησης Καραμανλή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2008), οπότε η Ελλάδα μπλόκαρε την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Από τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά εξάγεται το συμπέρασμα ότι το όνομα Νέα Μακεδονία -Νova Μakedonija είναι πάνω στο τραπέζι.

Ο κ. Κοτζιάς επιφυλάχτηκε επίσης για δύο άλλα ζητήματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις, την ταυτότητα και την εθνικότητα των πολιτών τη ΠΓΔΜ. Είναι πολύ πιθανό το θέμα της ταυτότητας να επιλυθεί με κοινή δήλωση ότι ουδείς έχει το μονοπώλιο της μακεδονικής ταυτότητας (identity monopoly). Όσο για την εθνικότητα, φαίνεται πολύ δύσκολο η πλευρά της ΠΓΔΜ να κάνει πίσω στο ζήτημα της «μακεδονικής εθνικότητας».

Στο εσωτερικό της ΝΔ

Ωστόσο, το Μακεδονικό αποτελεί πλέον κεντρικό ζήτημα και της ελληνικής πολιτικής ζωής. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, η μερική αναδίπλωση του Πάνου Καμμένου («έχω εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας) έδειξε ότι η κυβερνητική συνοχή δεν απειλείται.

Διαφοροποίηση είχαμε, όμως, στο εσωτερικό της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι τάσσεται με τη σύνθετη ονομασία, όπως είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και διεκδικητής της ηγεσίας της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας, είπε ότι «είναι εφικτή μια συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους». Η σαφής διαφοροποίηση Τζιτζικώστα έδειξε ότι ο συμβιβασμός με την ΠΓΔΜ δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτός από την «πατριωτική Δεξιά» και τους πολιτικούς που εκλέγονται στη Μακεδονία. Η στάση αυτή δυσχεραίνει τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για μια «υπεύθυνη» στάση της ΝΔ σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα και τις πολιτικές ευαισθησίες μέρους των ψηφοφόρων της.

#ΤΟ ΘΕΜΑ#
#Ανάλυση#
#Το όνομα Νέα Μακεδονία είναι πάνω στο τραπέζι#
#Βήματα πίσω κάνει η Ελλάδα#
#Τριβές και στο εσωτερικό της ΝΔ#
#Οι επόμενες κινήσεις#

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top