Ειδικό κεφάλαιο στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί η κυκλική οικονομία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως τόνισε, η κυκλική οικονομία είναι ταυτόχρονα μια απάντηση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και μια ευκαιρία σε μια Ευρώπη που είναι φτωχή σε φυσικούς πόρους.

«Πολύ περρισσότερο για την Ελλάδα, αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ανάγκη, καθώς έχουμε μεγαλύτερη καθυστέρηση στο παραγωγικό μοντέλο. Επίσης, έχουμε μεγάλη υστέρηση κουλτούρας, και επιχειρηματικής και κοινωνικής, όσον αφορά στην επαναχρησιμοποίηση - όχι μόνο στην ανακύκλωση. Με τους φυσικούς πόρους της χώρας έχουμε τη δυνατότητα να αναπαράγουμε και εργασία και υπεραξία. Αυτό είναι μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα που βρίσκεται στην έξοδο από την οικονομική κρίση, στην έξοδο από το Πρόγραμμα, και μπορεί και έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο» ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Η κυκλική οικονομία, όπως πρόσθεσε ο αν. υπουργός, είναι ειδικό κεφάλαιο στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που αυτή τη περίοδο συζητείται με τους θεσμούς. «Το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής παραγωγής έχει ήδη αποφασίσει την ανάπτυξη ειδικής διυπουργικής πρωτοβουλίας για την κυκλική οικονομία, το οποίο συντονίζει το δικό μας υπουργείο. Υπάρχει ειδική διυπουργική επιτροπή που έχει προετοιμάσει το πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής για την κυκλική οικονομία, η οποία υπεγράφη από όλους τους υπουργούς στις 17 Απριλίου. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της απόφασης αυτής, την οποία σύντομα θα δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση. Αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στο ότι απαιτείται στρατηγική και δημόσια πολιτική για την κυκλική οικονομία».

Επίσης, πρόσθεσε ότι στη κατεύθυνση αυτή απαιτούνται μέτρα, όπως ισχυρές μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο των προδιαγραφών και των κανόνων της αγοράς. Επίσης, σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτήσεις, στόχος είναι όλα τα προγράμματα (αναπτυξιακός νόμος, ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία κ.ά.) να έχουν κανόνες κυκλικότητας. Παράλληλα, τόνισε ότι συγκροτείται ειδικό φόρουμ (διαδικτυακό και φυσικό) για την κυκλική οικονομία, όπου θα παρουσιάζονται καλές πρακτικές.

Σημειώνεται ότι, όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα μελέτης της Deloitte που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, η κυκλική οικονομία θα μπορούσε να συνεισφέρει στον στόχο κάλυψης του επενδυτικού κενού που κατέγραψε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, και που αγγίζει περί τα 100 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top