Την ώρα που τα stress tests των ελληνικών τραπεζών είναι σε πλήρη εξέλιξη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει και η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, τα οποία σε περίπου 70 ημέρες θα κλείσουν 3 χρόνια «ζωής». Σημαντικό ρόλο στην χαλάρωση των capital control, ακόμα και στην πλήρη άρση τους, θα παίξει το αν η ελληνική οικονομία εξέλθει από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι για να σφραγιστεί η πλήρη απελευθέρωση των τραπεζικών συναλλαγών εντός και εκτός συνόρων θα πρέπει να ολοκληρωθούν μία σειρά από βήματα για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ίδιες πηγές τοποθετούν την πλήρη άρση των περιορισμών στα τέλη του 2018, το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Φυσικά, υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η άρση των capital controls πρέπει να επιτευχθεί όσον το δυνατόν γρηγορότερα μετά δηλαδή την λήξη του τρέχοντος μνημονίου προκειμένου να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στους επενδυτές αλλά και στους καταθέτες.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο επιθυμητός για ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας (κυρίως για τις επιχειρήσεις) στόχος πρέπει να υλοποιηθούν μία σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία θα επιτρέψουν στις εποπτικές αρχές εντός και εκτός Ελλάδας να επισφραγίσουν την πλήρη απελευθέρωση των κεφαλαιακών περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα πέντε προαπαιτούμενα

Αύξηση καταθέσεων: Όπως επισημαίνουν τράπεζες και ειδικοί είναι η πιο δύσκολη προϋπόθεση, αφού για να γυρίσουν στα ταμεία των τραπεζών τα χρήματα που έχουν φύγει, σημαίνει πως θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας από τους πολίτες αλλά και από τις επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής οι καταθέτες έχουν "γυρίσει την πλάτη" στις τράπεζες και η επιστροφή τους θα θεωρηθεί (και θα είναι) ένα πολύ μεγάλο κερδισμένο στοίχημα.

Μηδενισμός του ELA: Αν και τελευταία ο ρυθμός αποπληρωμής των δανείων που πήραν οι τράπεζες από τον ELA της ΤτΕ έχει αυξηθεί, και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας έχει εξοφληθεί, αυτός ο ρυθμός δεν θα πρέπει να επιτραπεί να μειωθεί και μέχρι το τέλος του 2018 όλα δείχνουν πως και οι 3 υπόλοιπες συστημικές τράπεζες θα έχουν "μηδενίσει" τις υποχρεώσεις τους. Η συνολική έκθεση των τραπεζών στον ELA είναι 13,55 δις. ευρώ, υπόλοιπο που αποπληρώνεται με κανονικούς ρυθμούς.

Μείωση των NPLs: Με τα stress tests να έχουν, όπως δείχνουν όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία από τις τράπεζες, οι τράπεζες θα μπορέσουν να επικεντρωθούν με απόλυτη προσήλωση στο πλαίσιο που θα πρέπει, αν κινηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν θα είναι βραχυχρόνιο. Μια επιθετική πολιτική απέναντι στα κόκκινα δάνεια θα μπορέσει να εξυγιάνει τα χαρτοφυλάκια τους και να εξορθολογίσει τους ισολογισμούς τους, επιτρέποντας θετικά πρόσημα και κερδοφορίες.

Κερδοφορία: Σε συνδυασμό με την επιθετική πολιτική απέναντι στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και Ανοίγματα, οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να δείξουν την κερδοφορία εκείνη που χρειάζεται η αγορά για να εκκινήσει. Επίσης η σταθερή κερδοφορία είναι και μεγάλος ψυχολογικός παράγοντας, αφού δείχνει την είσοδο των τραπεζών σε "ήρεμα νερά".

Ρευστότητα: Η έλλειψη ρευστότητας έχει "γονατίσει" τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ειδικά σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία. Η πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές θα φέρει φτηνή ρευστότητα που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία για να δει την πραγματική ανάπτυξη. Εκτός από την ποσότητα της ρευστότητας, σημαντικό κριτήριο αποτελεί η διατηρησιμότητα του waiver, τουλάχιστον μέχρι την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Citi: Θετικό αναμένεται το αποτέλεσμα του stress test

Υψηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, πλην της μετοχής της Εθνικής, θέτει η Citi σε έκθεσή της για τον κλάδο.

Ο οίκος διατηρεί σύσταση «buy» για τον τίτλο της Alpha Bank, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 2,68 από 2,16 ευρώ, ενώ διατηρεί «neutral» για τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς, θέτει νέο στόχο τα 3,99 από 3,10 ευρώ, για τη Eurobank ανεβάζει το στόχο στα 1,17 από 0,80 ευρώ ενώ για την Εθνική μειώνει οριακά την τιμή-στόχο στα 0,32 από 0,33 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο οίκος, τα αποτελέσματα του stress test αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4-5 Μαΐου, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι και οι τέσσερις έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και στο δυσμενές σενάριο.

Η Citi συμφωνεί για το αποτέλεσμα του τεστ αντοχής, δεδομένης της ισχυρή κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, της βελτιωμένης κάλυψης με προβλέψεις μετά το IFRS 9 και των ηπιότερων μακροοικονομικών υποθέσεων σε σχέση με την άσκηση του 2015.

Γκολφίνος Χριστόφορος

#ΤΟ ΘΕΜΑ#
#Ανάλυση#
#Citi: «Θετικό αναμένεται το αποτέλεσμα του stress test»#

#Πλήρη άρση των περιορισμών στα τέλη του 2018#
#Αύξηση των καταθέσεων και μηδενισμός του ELA τα δυσκολότερα προαπαιτούμενα#
#Ρευστότητα και κερδοφορία των τραπεζών για την εκκίνηση της αγοράς#


Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top