«Μαξιλαράκι» ταμειακών διαθεσίμων ύψους 20 δισ. ευρώ έχουν διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Το εν λόγω «μαξιλαράκι» έχει δημιουργηθεί με εκτεταμένη χρήση των διαθέσιμων φορέων της γενικής κυβέρνηση, κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και από τις εκδόσεις ομολόγων και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της HSBC μετά από επαφές με τον ΟΔΔΗΧ τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα αναμένεται η εκταμίευση μιας δόσης από τον ESM ύψους 12 δισ και τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 προσθέτουν επιπλέον 18 δισ. ευρώ.

Συνολικά λοιπόν, μέχρι το 2020 η χώρα θα έχει «μαξιλαράκι» ύψους 50 δισ. ευρώ, όταν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες φτάνουν τα 45 δισ. Όπως σημειώνει η τράπεζα η Ελλάδα πλέον είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά έως το 2020.

Πάντως, παρότι στον ΟΔΔΗΧ τσεκάρουν καθημερινά την αγορά, δεν προβλέπεται άμεσα νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων. Και αυτό γιατί οι νέες αναταράξεις στις αγορές έχουν στείλει και πάλι τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σε επίπεδα πάνω από 4%, ενώ την ίδια στιγμή ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ περιμένουν «καλά νέα» πριν ξαναβγούν στις αγορές.

Τα «καλά νέα» που περιμένουν υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ

 Ένα πρώτο καλό νέο θεωρείται η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ακόμα καλύτερη όμως θα ήταν η συμφωνία ευρωζώνης με το ΔΝΤ για τη διευθέτηση του χρέους καθώς σε αυτό, εκτός από την πιθανή ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου θα σήμαινε ότι το ΔΝΤ βάζει σφραγίδα βιωσιμότητας.

Στον βαθμό όπου οι διαπραγματεύσεις για το χρέος εξελιχθούν με θετικό τρόπο στέλνοντας ισχυρό μήνυμα βιωσιμότητας στις αγορές, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια έκδοση ομολόγων με διάρκεια μεγαλύτερη από τη δεκαετία, από τις αρχές Ιουνίου και μετά.

Στην αντίθετη περίπτωση, όπως έχουμε επαναλάβει, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράτασης της αναμονής για τη νέα έξοδο, δεδομένου ότι διαμηνύεται αρμοδίως σε όλους τους τόνους ότι λεφτά -υπό την έννοια του «μαξιλαριού» διαθεσίμων- υπάρχουν.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,334 δισ. ευρώ το α' τετράμηνο του 2018 

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,334 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το τετράμηνο Ιανουάριος- Απρίλιος 2018 έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 374 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,726 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2017.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου 2018, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (γενική κυβέρνηση) ύψους 193 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,763 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 1,142 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 15,515 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,205 δισ. ευρώ ή 8,4% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,092 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,357 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 269 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,325 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 282 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 32 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 13 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Απριλίου 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (241 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2018 ανήλθαν στα 15,322 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 751 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14,819 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 195 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 294 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 1,120 δισ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 171 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 65 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 504 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 556 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Απρίλιο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,618 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 416 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,462 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 192 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 156 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 224 εκατ. ευρώ.

Γκολφίνος Χριστόφορος

#ΤΟ ΘΕΜΑ#
#Ανάλυση#
#Ο ρόλος του ΔΝΤ για την έξοδο στις αγορές#
#Στα 50 δισ. ευρώ το ταμειακό διαθέσιμο έως το 2020#
#Τα «καλά νέα» που περιμένουν υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ#

#Πρωτογενές πλεόνασμα 2,334 δισ. ευρώ το α' τετράμηνο του 2018#

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top